Eventos

Curieus en het Vermeylenfonds Drongen/Gent nodigen VRT correspondent Sven Tuytens uit om het verhaal van een groep jonge vrouwen te vertellen die in 1937 naar Spanje reisden om er aan republikeinse kant deel te nemen aan de Spaanse burgeroorlog. Sven zal zijn documentaire Las Mamás belgas inleiden (Spanje, 2016). De film werd geselecteerd in twaalf internationale filmfestivals en won in Spanje drie prijzen.

Door: Sven Tuytens (VRT-correspondent, documentairemaker en schrijver van ‘Las Mamás Belgas’)
Inleiding door Mia Van Lil (Consul van België te Alicante), Martine Mertens (Schepen in de gemeente Alfaz del Pi) en Dieter Ryckaert (Vertegenwoordiger van Vlamingen in de Wereld

Deel I

Een groep verpleegsters uit Vlaanderen was tijdens de Spaanse burgeroorlog gedurende twee jaar aan de slag in een oorlogsziekenhuis in het Valenciaanse Ontinyent. Sven Tuytens stelt zijn bekroonde documentaire voor en legt aan de hand van dit verhaal uit waarom die burgeroorlog de huidige Spaanse politiek blijft beïnvloeden.

Deel II

Sven Tuytens maakt ons wegwijs in de Spaanse kwestie, de Spaanse democratie en justitie. Hij zal ook al uw vragen beantwoorden.

Na de voordracht worden nog een aantal boeken ‘Las Mamás Belgas’ verloot (aangeboden door de gemeente Alfaz del Pi) die gesigneerd werden door Sven Tuytens. Uiteraard krijgt u ook de mogelijkheid om zijn gesigneerd boek ter plaatse te kopen.

Op het einde wordt er ook een receptie aangeboden door de gemeente Alfaz.

Wanneer? Vrijdag 13 december om 17 uur

Waar? Centro Social Albir, C/ San Miguel 1 – 03581 Albir (naastMercadona en voetbalveld)

Parkeren? Op de parking van Mercadona of op de parking van het CentroSocial

Toegang? Gratis (vrije bijdrage of mogelijkheid tot het kopen van het boek)

Organisatie van VIW Costa Blanca in samenwerking met de gemeente Alfaz del Pi.

Inschrijven is noodzakelijk via het formulier dat te vinden is op de website van VIW Costa Blanca (www.viw-costablanca.com) of via Whatsapp (+34 628.674.673) met vermelding van naam en aantal personen.

XIV Jornadas de Castilla – La Mancha sobre investigación en archivos
28 de noviembre de 2019: En primera línea:
Emigrantes, guerrilleras, resistentes, represaliadas

19h45-21h00 Proyección del documental y presentación del libro Las mamás belgas, a cargo del guionista y director Sven Tuytens, Periodista y corresponsal en España de la VRT, radio-televisión publica belga.